Indutrade låter oss fortsätta med vår dagliga verksamhet som tidigare och stödjer oss när vi behöver det.

Memo Ildirar

VD, Inovatools

m.ildirar@inovatools.eu
35
Omsättning MEUR
200
Antal anställda
1990
Grundat
2017
Förvärvat

Starkt stöd i ambitionen att växa

Inovatools startade som ett litet familjeföretag i ett garage i hjärtat av Bayern 1990. 28 år senare har företaget vuxit till en internationell koncern med 200 medarbetare, nio dotterbolag i sju länder och en omsättning på 35 miljoner euro.

Inte bara för att upprätthålla sin position, utan också för att kunna växa, visste grundarna som nu är i 60-årsåldern att företaget behövde en ny ägare. Den yngre generationen som arbetade i företaget var nämligen inte villiga eller redo att ta fullt ansvar för det stora företagets framtida utveckling.

Global försäljning

– Inovatools är en av Tysklands tio största verktygstillverkare och vi är väl positionerade på den internationella marknaden med kunder i 45 länder över hela världen, berättar verkställande direktör Memo Ildirar. Memo som kom in i bolagets styrelse 2005 har varit med och startat Inovatools alla internationella dotterbolag. Samma år började han också bygga upp Inovatools globala försäljningsverksamhet.

– Vi tillverkar och säljer standard- och specialverktyg, individuella verktyg och små serier, precisionsdelar och maskiner till kunder över hela världen från ett brett spektrum av branscher, såsom maskinteknik, flygteknik, bilindustri och medicinsk teknik. Bland kunderna finns välkända företag som Daimler, Swarovski och Airbus. Vi är också kända för vår flexibilitet och service. Cirka 10 procent av vår omsättning kommer från vår omslipningstjänst, säger Memo.

Hållbara verktyg

– Det är viktigt för oss att bidra till våra kunders framgång, vi strävar alltid efter att erbjuda bästa möjliga produkt och service. Vi har till exempel vår egen FoU-avdelning som i nära samarbete med universiteten i München och Aachen undersöker möjligheterna att öka verktygens livslängd och hitta mer hållbara och effektiva sätt att använda olika material, säger Memo.

Stark styrelse förbättrar våra möjligheter

Den första kontakten mellan Indutrade och Inovatools ägde rum för nästan tre år sedan. Memo pratade med en av sina agenter i Sverige om ambitionen att växa och att bolaget behövde en ny investerare för att kunna uppfylla sina planer.

– Vår agent, Liljegrens Maskinverktyg, var ett Indutrade-företag och hade bara goda erfarenheter av Indutrade som ägare och föreslog att jag skulle kontakta dem, säger Memo.

– Vi insåg snabbt att vi hade samma syn på entreprenörskap och företagskultur; Inovatools skulle därför passa bra in i Indutrades struktur och Indutrade skulle i sin tur kunde stödja oss med den kompetens som vi behövde.

Vi insåg snabbt att vi hade samma syn på entreprenörskap och företagskultur.

Tre år och en grundlig due diligence senare är Inovatools nu en del av Indutradegruppen.

– Hittills är vi mycket nöjda med vår nya situation. Indutrade låter oss fortsätta med vår dagliga verksamhet som tidigare och stödjer oss när vi behöver det. Vi har till exempel haft stor nytta av deras finansiella styrka och kunskap inom ekonomistyrning och organisationsstruktur, säger Memo.

– Vi har månatliga avstämningar med Indutrade när vi planerar och följer upp. Vi är också mycket nöjda med vår starka och kompetenta styrelse som verkligen förbättrar våra möjligheter att nå affärsmässiga framgångar.

Framtidsplaner

– Vårt mål är att bli en av de fem största tyska verktygstillverkarna. Vi har just färdigställt en ny maskinhall med fem maskiner och i pipeline ligger ytterligare en hall med totalt tio maskiner. Med stöd av Indutrade kan vi också växa via förvärv. Jag spenderar numera cirka 25 procent av min tid till att hitta lämpliga förvärvskandidater. Vår ambition är också att expandera till nya branscher och länder, säger Memo.

– Alla dessa planer och investeringar hjälper oss att växa mer än marknaden vilket inte skulle vara möjligt utan Indutrade. De har de resurser som krävs för att kunna stödja våra planer och vi är verkligen glada att ha dem som ägare.

Memo Ildirar

VD, Inovatools

m.ildirar@inovatools.eu

Våra entreprenörer berättar

För att på bästa sätt förstå hur vi arbetar och vad det innebär att vara en del av Indutrade kan du här läsa berättelser från några av de entreprenörer som sålt sina bolag till oss. Vad har förvärvet inneburit för dem och hur ser de på Indutrade som ägare?