Risker och riskhantering
Indutrade arbetar kontinuerligt med bedömning och utvärdering av de risker som koncernen utsätts och kan utsättas för. Årligen genomförs också en strukturerad genomgång av koncernens exponering för olika operationella, finansiella och strategiska risker med representanter från affärsområdena och olika funktioner. Alla identifierade risker graderas utifrån dess sannolikhet och potentiella effekt. För alla risker med antingen hög sannolikhet eller stor potentiell effekt definieras lämpliga proaktiva åtgärder. Slutsatserna från genomgången föredras för och diskuteras därefter inom koncernledningen och styrelsen.
Många av de beskrivna riskerna kan påverka koncernen både positivt och negativt. Detta betyder att vid en gynnsam utveckling av risken eller om riskhanteringen lyckas bemästra risken på ett bra sätt kan måluppfyllelsen bli bättre än förväntat. På så sätt innehåller riskerna även möjligheter för Indutrade. Exempel på detta är konjunktur och kundbeteenden samt variationer i marknadspris.
Indutrade bedrev vid utgången av 2023 verksamheter i ett 30-tal länder, i sex världsdelar, genom fler än 200 bolag. Denna spridning tillsammans med ett stort antal kunder i olika branscher och ett stort antal leverantörer inom olika teknikområden begränsar de affärsmässiga riskerna.
Koncernrisker
De mest väsentliga riskerna
Förvärv
Förvärvsmodell
Förvärv utgör en väsentlig del av koncernens affärsmodell och tillväxt. Om Indutrade inte lyckas förvärva i samma takt som tidigare kan koncernens anseende eller finansiella utveckling äventyras.
Förvärvsprocess
Det är viktigt att förvärvsprocessen och särskilt utvärderingen före förvärv (s.k. "due-diligence") är såväl grundlig som effektiv och inkluderar legala, ekonomiska och hållbarhetsaspekter. Om Indutrade inte kan upprätthålla kvaliteten i förvärvsprocessen kan Indutrades anseende eller finansiella utveckling äventyras.
Svag utveckling i nyförvärvade bolag
Om bolag med väsentliga problem förvärvas till följd av en bristande utvärderingsprocess eller på grund av oförutsedda händelser, till exempel avseende ekonomisk intjänandeförmåga eller viktiga hållbarhetsaspekter, finns en risk att den finansiella utvecklingen för koncernen tar skada.
Motverkande åtgärder
Gradvis förstärkning av förvärvsresurser centralt och i affärsområdena.
Strukturerat arbete för att identifiera förvärvskandidater genom det interna nätverket.
Stegvis utökning av det geografiska området till nya länder med liknande kultur och värderingar.
Väletablerad förvärvsprocess, som drivs av personer med bred och lång erfarenhet, där bolagen utvärderas utifrån en mängd olika parametrar, såväl kvantitativa som kvalitativa.
En ny styrelse utses i alla nyförvärvade bolag och de introduceras omgående till Indutrades ekonomiska och hållbarhetsrelaterade processer.
Delad risk med säljarna genom förvärvsavtal med tilläggsköpeskillingar.
Bolagsstyrning
Skalbarhet
Indutrades fortsatta framgång är beroende av väl avvägd och anpassad koncernstruktur samt tillräckliga resurser med relevant kompetens i dotterbolagens styrelser och på koncern- och affärsområdesnivå för att kunna stödja utvecklingen och uppföljningen av våra bolag.
Svag utveckling i större bolag
Indutrade äger ett fåtal större bolag vars finansiella prestation påverkar koncernens utveckling i något större omfattning. Problem i dessa bolag kan ha en negativ inverkan på koncernens finansiella ställning och resultat.
Motverkande åtgärder
Årlig genomgång av styrelsesammansättningen i samtliga bolag.
Långsiktiga kompetens- och resursplaner för alla affärsområden samt återkommande utvecklingsprogram.
Aktivt styrelsearbete i alla dotterbolag efter ett koncerngemensamt ramverk.
Koncerngemensam uppförandekod samt policyer inom väsentliga områden.
Löpande utbildningar och information som sprids via den digitala kommunikationsplattformen Indutrade Portal.
Ett externt visselblåsarsystem är etablerat och tillgängligt för alla dotterbolag.
Månadsvis finansiell uppföljning av samtliga bolag och kontinuerlig hållbarhetsuppföljning.
Redovisning och rapportering
Rapporteringsfel
Större fel i redovisningen eller rapporteringen skulle kunna påverka kvaliteten på de publicerade finansiella rapporterna och i förlängningen leda till ökad övervakning från myndigheter och börsen, böter samt en försämring av Indutrades anseende.
Störningar i redovisningssystem
Det finns en risk att oväntade störningar i kritiska system uppstår som leder till att bolagen inte kan rapportera sina siffror. Det kan även leda till att viss verksamhet inte kommer att kunna bedrivas under en tid – eller i värsta fall inte bedrivas alls.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med många mindre och medelstora bolag, varav flertalet mindre komplexa tekniska handelsbolag, reducerar risken för en materiell effekt på koncernen av fel från eller störningar i enskilda bolag.
Väletablerade rutiner för finansiell rapportering med flera kvalitetskontroller under processens gång.
Löpande tränings- och utbildningssessioner på både affärsområdes- och koncernnivå.
IT-säkerhet
Huvudkontor och större bolagshub (grupper av bolag på samma ort)
IT-incidenter på Indutrades huvudkontor eller på någon av de större bolagshubbarna kan leda till förlust av kritiska data eller att något eller flera av de IT-system som används på något sätt blir obrukliga.
Motverkande åtgärder
Särskild uppföljning och åtgärdsplaner för huvudkontoret samt större bolagshubbar.
Digitala utbildningar kring IT-säkerhet.
Finansiering
Tillgång till finansiering
Större störningar på den nordiska kreditmarknaden eller problem i banksektorn skulle kunna försvåra, omöjliggöra eller avsevärt fördyra finansieringen av koncernens kapitalbehov.
Ränterisk
Med ränterisk menas risken för att ofördelaktiga förändringar i räntenivåer får en alltför stor inverkan på koncernens finansnetto och resultat.
Motverkande åtgärder
Indutrade har en central ansats avseende koncernens finansiering där i princip all extern upplåning sköts från moderbolaget med intern finansiering av dotterbolagen.
Indutrade har väletablerade relationer med flera nordiska finansiella institut samt en officiell kreditrating från ett globalt erkänt ratinginstitut.
Strävan efter en jämn förfallostruktur av den externa skulden, en god likviditetsreserv, samt en diversifierad upplåning.
Löpande och frekvent uppföljning av ränteläget och kontinuerlig utvärdering av behovet att utöka lånen med fast ränta eller säkra räntan med ränteswappar.
Bedrägeri och korruption
Huvudkontor och större bolagshub
Interna eller externa bedrägeriförsök med koppling till huvudkontoret eller en större bolagshub skulle kunna leda till en större ekonomisk skada eller att Indutrades anseende försämras.
Motverkande åtgärder
Koncerngemensam uppförandekod.
Särskild uppföljning av IT-säkerhet för huvudkontoret samt större bolagshubbar.
Interna kontrollrutiner för att förebygga och upptäcka fel och bedrägerier. Rutinerna följs upp och granskas årligen.
Externt visselblåsarsystem.
Hållbarhetsrapportering
Hållbarhetsdata och -kommunikation
Om Indutrade brister i förmågan att visa på den aggregerade utvecklingen inom viktiga hållbarhetsområden, eller hur hållbarhetsarbetet bedrivs i bolagen, kan Indutrades förtroende hos investerare och andra intressenter försämras.
Motverkande åtgärder
Koncerngemensamt ramverk för systematiskt hållbarhetsarbete.
Inrapportering av viktig hållbarhetsdata från alla bolag med konsolidering på affärsområdes- och koncernnivå.
Kontinuerliga utbildningar, workshops och nätverksmöten inom hållbarhet.
Kontinuerliga risk- och väsentlighetsanalyser på affärsområdes- och koncernnivå avseende flera hållbarhetsområden.
Bolagens hållbarhetsarbete och risker följs upp och diskuteras årligen i respektive bolagsstyrelse.
Risker kopplade till våra bolag
De mest väsentliga riskerna
Valuta
Transaktions- och omräkningsexponering
Med valutarisk avses risken för att ofördelaktiga valutakursförändringar ska påverka koncernens resultat och eget kapital mätt i SEK:
- Transaktionsexponering uppstår som ett resultat av att koncernen har in- och utbetalningar i utländska valutor.
- Omräkningsexponering uppstår som ett resultat av att koncernen genom utländska dotterbolag har nettoinvesteringar i utländska valutor.
Motverkande åtgärder
Eliminering av valutakurseffekter görs så långt det är möjligt genom användning av valutaklausuler i kundkontrakt och genom försäljning i samma valuta som inköp. I vissa fall används terminskontrakt.
IT-säkerhet
Lokala IT-incidenter
Fel i bolagens IT-system kan leda till driftsstopp med ekonomiska och kundrelaterade konsekvenser som följd. Bolagen kan även utsättas för störningar i verksamheten orsakade av cyberbrottslighet eller andra intrång i deras informationssystem, som kan leda till avbrott i den löpande verksamheten och höga kostnader.
Motverkande åtgärder
Indutrades decentraliserade affärsmodell med självständiga dotterbolag innebär att endast ett fåtal bolag delar IT-plattform och infrastruktur. Detta gör att risken för en betydande ekonomisk påverkan på koncernen vid en IT-incident är relativt begränsad.
Riktade utbildningar i IT-säkerhet.
Obligatorisk självutvärdering kring IT-säkerhet som alla bolag genomför och redovisar för sin respektive styrelse.
Medarbetare
Force majeure
En plötslig katastrof, exempelvis krig, naturkatastrofer eller pandemier, kan inträffa och äventyra våra anställdas liv och hälsa i ett visst land eller på en viss plats.
Kompetensbrist
Det finns en risk för att en eller flera nyckelpersoner lämnar något av koncernens bolag med kort varsel, till exempel på grund av stress, bristande arbetsmiljö eller utvecklingsmöjligheter. För det fall Indutrade misslyckas med att rekrytera lämpliga ersättare kan det ha en negativ inverkan på bolagets finansiella ställning och resultat.
Mångfald och inkludering
Att arbeta för ökad mångfald och inkludering är ett strategiskt viktigt område för våra bolag, då forskning visar att grupper med mångfald presterar bättre än homogena grupper. Bristande mångfald riskerar att leda till mindre nytänkande och kreativitet samt begränsade perspektiv i beslutsfattande och en mindre attraktiv arbetsplats.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med många små och medelstora bolag verksamma inom många olika branscher, segment och geografiska marknader reducerar den aggregerade koncernrisken för händelser på enskilda bolag eller platser.
Årlig strukturerad genomgång av styrelse, VD och ledningsgrupp för samtliga bolag med avseende på kompetens, sammansättning och successionsplanering.
Mätning och uppföljning av andelen kvinnor i bolagsstyrelser, ledningsgrupper och i VD-roll.
I utvärderingen inför förvärv (s.k. ”due diligence”) ingår en grundlig genomgång av bolagens nyckelpersoner i syfte att identifiera eventuella successionsbehov eller kompetensberoenden.
Krav på regelbundna medarbetarundersökningar i alla bolag.
Bedrägeri och korruption
Externa eller interna bedrägeriförsök
Interna eller externa bedrägeriförsök med koppling till ett eller flera bolag kan leda till att bolagets finansiella utveckling och anseende skadas.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med många små och medelstora bolag minskar risken för att incidenter på enskilda bolag har en väsentlig finansiell effekt på koncernen.
Koncerngemensam uppförandekod med policy om nolltolerans för mutor och korruption.
Interna kontrollrutiner för att förebygga och upptäcka fel och bedrägerier som följs upp och granskas årligen.
Obligatorisk självutvärdering kring IT-säkerhet som alla bolag genomför och redovisar för sin respektive styrelse.
Externt visselblåsarsystem.
Legala
Kontraktstvister
Det finns en risk att Indutrades bolag hamnar i tvist med kund, leverantör eller annan avtalspart kring kontraktuella skyldigheter, vilket kan innebära större finansiell skada eller utgöra risk för skadat anseende.
Regelefterlevnad
Omfattningen av och komplexitet i lagar och regler ökar inom många områden, exempelvis kopplat till exportkontroll och sanktioner, och med Indutrades decentraliserade modell finns en utmaning i att säkerställa nödvändig information, kompetens och stöd för att säkerställa regelefterlevnad i alla bolag.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med många små och medelstora bolag minskar risken i många fall för att incidenter i enskilda bolag har en väsentlig finansiell effekt på koncernen.
Attest- och godkännanderegler avseende olika former av avtal fastställs av respektive bolags styrelse.
Koncerngemensam policy avseende exportkontroll och sanktioner inklusive krav om årliga riskanalyser.
Webbaserad information och utbildning i exportkontroll och sanktioner tillgänglig på den digitala kommunikationsplattformen Indutrade Portal.
Marknad och kunder
Konjunkturnedgångar
Indutrades bolag är beroende av kundernas inköp och investeringar och påverkas av konjunkturförändringar på många olika marknader och av förhållanden på den globala marknaden, inklusive geopolitiska osäkerheter. En försvagning på
de marknader som Indutrade är verksamt på kan medföra negativa effekter på finansiell ställning och resultat.
Kundkreditrisk
Det finns en risk att bolagens kunder inte uppfyller sina åtaganden, det vill säga att betalning inte erhålls från kunderna.
Produktionsförflyttningar
Globalisering och/eller regionalisering samt snabb teknikutveckling driver strukturförändringar i kundledet. Utvecklingen kan öka efterfrågan på bolagens produkter, men kan även leda till att kunder försvinner genom sammanslagningar, nedläggningar och utflyttning till exempelvis lågkostnadsländer.
Teknikskiften
Flera marknader kännetecknas av tekniska framsteg och förändringar i kundpreferenser. Det finns en risk att bolagen i alltför långsam takt utvecklar och marknadsför nya produkter, vilket kan påverka efterfrågan negativt.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med en balanserad diversifiering genom bolag verksamma inom många olika branscher, segment och geografiska marknader minskar koncernens totala konjunkturkänslighet, exponering mot enskilda kunder eller teknologier. Många av Indutrades bolag har dessutom exponering mot segment med strukturell tillväxt och en hög andel av bolagen erbjuder produkter med ett återkommande försäljningsmönster.
Fullt operativt ansvar hos bolagen för sina verksamheter, inklusive kreditriskbedömning av kunder samt betalningsrutiner.
Decentraliserad styrmodell som innebär att koncernens bolag har en god anpassningsförmåga genom att beslut tas snabbt och verksamhetsnära.
Operativ effektivitet
Digitalisering
Digitaliseringen, med bland annat ökad tillgång till information och snabba kontaktvägar, skapar möjligheter för producenter att enklare nå sina slutkunder vilket skulle kunna innebära en ökad konkurrens och prispress för Indutrades teknikhandelsbolag. Effektivare produktion, kortare ledtider och högre kvalitet är andra konsekvenser av digitalisering.
Energi – tillgång och priser
Det finns en risk att tillgången till energitillförsel för våra bolag går förlorad eller att priserna ökar dramatiskt på grund av bland annat geopolitiska spänningar, regleringar, klimatförändringar eller lokala/globala politiska beslut.
Motverkande åtgärder
Indutrades affärsmodell med många små och medelstora bolag verksamma inom många olika branscher, segment och geografiska marknader minskar risken att problem hos enskilda bolag skapar väsentliga finansiella problem för koncernen som helhet.
Indutrades bolag har en hög teknisk kompetens och god kunskap om kundernas system och processer, och adderar därigenom ett attraktivt mervärde i leverantörskedjan.
Den decentraliserade styrmodellen med fullt operativt mandat och ansvar hos varje bolag ger en god anpassningsförmåga genom att beslut tas snabbt och verksamhetsnära.
Indutrades struktur med en stor andel teknikhandelsbolag samt endast få bolag med mer omfattande produktion medför ett relativt lågt energibehov för koncernen som helhet.
Leverantörer
Störningar i leveranskedjan
Snabba förändringar i konjunkturen och den allmänna efterfrågan, eller force majeure-händelser, kan skapa störningar i de globala leveranskedjorna när utbudet av komponenter och produkter kraftigt skiljer sig från efterfrågan.
Beroende av nyckelleverantörer
Det finns en risk att enskilda leverantörer går från ett samarbete med ett av Indutrades teknikhandelsbolag till en annan distributör eller till egen försäljning. Ett fåtal leverantörer har samarbeten med flera olika Indutradebolag och är därigenom en större och viktigare partner för koncernen som helhet.
Motverkande åtgärder
Indutrades struktur med många små och medelstora bolag verksamma inom flera olika branscher och geografier minskar risken för att problem i enskilda bolag får en väsentlig påverkan på koncernen som helhet.
Den decentraliserade styrmodellen med fullt operativt mandat och ansvar hos varje bolag ger en god anpassningsförmåga genom att beslut tas snabbt och verksamhetsnära.
I utvärderingen inför förvärv (s.k. ”due diligence”) ingår en grundlig genomgång av leverantörerna för att säkerställa fortsatta stabila och långsiktiga relationer.
Med ett fåtal större leverantörer som har samarbete med flera Indutradebolag finns en etablerad relation på koncernnivå.
Människor och miljö
Klimatförändringar
Klimatförändringar i form av global uppvärmning kan medföra ekonomiska risker, exempelvis kraftigt höjda energikostnader för Indutrades bolag. Extrema väderomslag och naturkatastrofer är andra exempel på risker som kan påverka våra bolag och deras värdekedjor. Förändrad miljölagstiftning, skatter och ändrad efterfrågan kan påverka bolagens försäljning av produkter och lösningar, liksom transporten av varor.
Lokala hållbarhetsfrågor/-problem
Det finns en risk att hållbarhetsrelaterade problem uppstår hos ett eller flera av koncernens bolag eller i leverantörskedjorna, exempelvis kopplat till mänskliga rättigheter eller till produkter som på något sätt skulle visa sig ha en negativ påverkan på människa eller miljö. Problemen kan i förlängningen medföra kostnader för hantering och korrigering samt skada anseendet för bolaget och även koncernen som helhet.
Motverkande åtgärder
Indutrades struktur med många små och medelstora bolag verksamma inom flera olika branscher och geografier minskar risken för att problem i enskilda bolag får en väsentlig påverkan på koncernen som helhet.
Alla bolag ska göra väsentlighetsanalyser för att identifiera sina egna väsentliga hållbarhetsprioriteringar som också skall föredras för och diskuteras med respektive styrelse.
Kontinuerliga riskanalyser på affärsområdes- och koncernnivå ur olika hållbarhetsperspektiv för att identifiera koncerngemensamma insatser samt bolag med större risk eller i behov av särskilt stöd.