Champika Waidyaratne - biträdande HR-chef på Flintec Transducers, Sri Lanka

Champika arbetar på Flintec i Sri Lanka, som gått från 40 till 800 anställda sedan starten 1992. I takt med att företaget expanderat har hon utvecklas i sin yrkesroll. Från att ha anställts som personalsekreterare på 90-talet har hon vidareutbildat sig och fått allt större ansvar. Idag är hon företagets biträdande HR-chef. 

Vi bad Champika berätta lite mer om sitt arbete och hur hon upplever att Flintec har påverkats av att ingå i Indutrade.

Var kommer du ifrån och hur hamnade du på Flintec?

Jag växte upp på Sri Lankas västkust i en förort till Negombo som är känd för sina sandstränder och framgångsrika fiskeindustri. Efter college i Colombo fick jag en HR-assistentroll på ett företag som skär och polerar diamanter och ädelstenar. Jag trivdes med HR och vidareutbildade mig inom området. Efter det fick jag jobbet på Flintec som personalsekreterare och där har jag nu arbetat i 18 år. Under tiden på Flintec har jag fått lära mig mycket, både genom arbete och genom vidareutbildningar inom HR-områden som motivation, belöning, utveckling och lönesättning.

Vill du berätta lite om ditt företag?

Flintec är en av världens ledande tillverkare av elektronisk mätteknik med tio dotterbolag i länder som USA, Brasilien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrike, Indien, Kina och Sri Lanka.

Sri Lanka är basen för tillverkningen på Flintec med 800 anställda som arbetar i två moderna fabriker. Den ena, Katanyake, ligger nära huvudstaden Colombo. Den andra, Koggola, ligger nära Galle i södra delen av ön.

”Jag är väldigt nöjd över att jag genom Flintec får stabilitet i karriären och massor av nya erfarenheter. Jag får arbeta tillsammans med ett bra team i en trevlig arbetsmiljö.”

Vill du berätta lite om din roll på Flintec?

Min roll innebär bland annat att jag leder vår avdelning mot företagets uppsatta mål, ser till att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och att allt fungerar som det ska inom avdelningens olika verksamhetsområden.

Mitt arbete är utmanande samtidigt som det är intressant och givande. Från dag ett på Flintec har jag fått ta ett stort ansvar. Företaget har växt rejält sedan jag började vilket har inneburit många förändringar och nya frågeställningar. Till skillnad från när jag började finns det idag också en hel HR-avdelning med chefer, assistenter, receptionist, sjuksköterskor, trädgårdsarbetare, chaufförer och matbespisningspersonal.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är vår platta organisationsstruktur och att vi arbetar inom en högteknologisk industri.

Vi arbetar alltid i team för att nå våra mål. Ett exempel på samarbete som jag är stolt över är när vi gemensamt fick ner den höga sjukfrånvaron. Genom att införa och sprida kunskap om vår nya policy sänkte vi frånvaron från tio procent till mindre än fem procent.

Har ditt företag förändrats sedan det blev förvärvat av Indutrade Group?

Vårt företag blev förvärvat av Indutrade 2008 och jag skulle säga att det i stort sett är samma företag idag som innan förvärvet.

Har din personliga arbetssituation förändrats sedan ni blev förvärvade.

Nej, min jobbsituation har inte ändrats.