Relektagruppen Norge

Relekta AS är en ledande aktör inom försäljning av bygg-, reparations- och underhållsprodukter i Norge. Bolaget är marknadsledande inom flera områden och representerar kända internationella produkter och varumärken, som till exempel Tec7, Novatio och Omega. Kunderna återfinns bland annat inom branscher som bygg, industri, jordbruk, fiske, verkstad och sjöfart. Under grundaren Rune Arnhoffs ledning har bolaget vuxit till en koncern med drygt 100 medarbetare och en omsättning på 250 MNOK.

–Kvalitet och miljö har alltid varit prioriterade frågor hos oss och Relekta är det bolag som har flest kvalitets- och miljöcertifieringar i hela Norden, säger Rune. Förmågan att rekrytera och behålla duktiga och kompetenta medarbetare som sätter kunden i fokus är en av våra viktigaste framgångsfaktorer och vi har arbetat aktivt för att bygga en stark företagskultur. Vi fick mycket bra placering vid rankning av Europas bästa arbetsplatser 2015. Samma år rankades vi som Norges femte bästa arbetsgivare (Great Place To Work) och utsågs till årets klättrare, något vi är mycket stolta över. 

Vd i närmare 40 år

Rune gillar att starta och utveckla nya verksamheter och vill arbeta nära såväl processer som medarbetare. Rune grundade Relekta AS 1977 och arbetar fortfarande i bolaget. Sedan starten har Relekta vuxit stadigt och visar god lönsamhet.

Men efter närmare 40 år som vd för Relekta bestämde Rune sig för att det var dags för någon annan att ta över stafettpinnen, både som ägare och vd.

–Jag ville ta mig an nya utmaningar samtidigt som jag givetvis var mån om att Relekta och mina mångåriga med­arbetare skulle kunna fortsätta att utvecklas under bra förhållanden, betonar Rune. Relekta är nu så pass stort att jag tyckte att det var lämpligt att ta in ny kompetens som passar för den nya utvecklingsfas som bolaget står inför. Indutrade kunde erbjuda precis det jag sökte och i april 2015, efter ungefär ett års kontakt, blev affären klar. 

God passform

Relekta passar väl in i mallen för den typ av förvärvskandi­dater Indutrade söker; välskött, framgångsrikt och med teknisk specialistkompetens inom sin nisch. I och med köpet stärker Indutrade sin position i branschen och sin närvaro i Norge. Med Indutrade som ägare får Relekta fortsätta under eget namn och med sin egen, värdefulla företagskultur.

–Att vi fått en ny ägare märks främst på den administrativa sidan genom ekonomisk målstyrning, krav på snabbare ekonomisk rapportering samt mer strukturerade budget­processer. Från årsskiftet tillträdde en ny vd, Olle Petter Andersen, men jag har inte lämnat verksamheten helt utan sitter kvar i styrelsen, säger Rune.  

Framtid

Relekta har goda förutsättningar att växa vidare genom att fortsätta på den redan inslagna vägen med nya produkter och fler säljare.

–Men vi vill även växa via förvärv, säger Rune. När det gäller företagsköp kommer vi att ha stor glädje av ­Indutrades spetskompetens inom området. Vi avser också växa mer i Norden. För närvarande sker den absoluta merparten av vår försäljning i Norge, men även Sverige svarar för en god andel. En expansion i både Sverige och Danmark eftersträvas. Om allt går enligt plan så kommer Relekta-koncernen att öka omsättningen både organiskt och genom förvärv de närmaste åren.